Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

3 Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες




Σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θεωρήσαμε σωστό να αφιερώσουμε όλη την ημέρα μας στο να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε λιγάκι γι' αυτά τα άτομα.

Έτσι η κ. Νίκη που είναι μαζί μας ανέλαβε και μας ευαισθητοποίησε και τα δύο τμήματα μαζί, "Γλάρους" και "Περιστέρια", πάνω στο δύσκολο και σχετικά άγνωστο για τα παιδιά αυτό θέμα.


Ξεκινήσαμε βλέποντας και σχολιάζοντας καρτέλες με άτομα τυφλά, μάθαμε τη γραφή τους και αγγίξαμε συσκευασίες από φάρμακα για να νιώσουμε τη γραφή Μπράιγ. Μιλήσαμε για τους βοηθούς τους, τα μπαστούνια, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, και δοκιμάσαμε κι εμείς να καθοδηγηθούμε σαν τυφλοί από ένα ... μπαστούνι. Τα καταφέραμε μια χαρά, καθώς μας βοηθούσε, όταν χτυπούσε σε αντικείμενα, να στρίψουμε!


Συνεχίσαμε μαθαίνοντας για άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια και σχολιάσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με χαρά μας είδαμε ότι στο σχολείο μας έχουμε την ειδική ράμπα.

Έπειτα ενημερωθήκαμε για τους κωφούς και μάθαμε για τη δική τους γλώσσα, τη νοηματική, και η κ. Νίκη μας έμαθε όλους κάποιες φράσεις στη νοηματική και νιώσαμε όλοι πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε κι εμείς να μάθουμε λίγο τη γλώσσα των κωφών.

Εδώ λέμε όλοι :"Σ΄ αγαπώ μαμά"


Κι εδώ λέμε :"Σ΄ αγαπώ μπαμπά"


Ακόμη μάθαμε το "Μπράβο" και το "Γεια".

Κατόπιν μεταφερθήκαμε στην άλλη αίθουσα, πάλι όλοι μαζί, και είδαμε στον υπολογιστή ένα βίντεο με την Αργυρώ, ένα κορίτσι διαφορετικό, αλλά με ανάγκες ίδιες με τις δικές μας!


Τέλος αποφασίσαμε να κάνουμε όλοι μαζί μια αφίσα με το σύνθημα που μάθαμε σήμερα: 
"Όλοι Ίσοι Όλοι Διαφορετικοί"



και την αναρτήσαμε στην είσοδο του σχολείου μας για να την βλέπουν ΟΛΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου