Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη προχθές και το τσικνίσαμε για τα καλά στο Νηπιαγωγείο! Η μέρα αυτή τα είχε όλα,τραγούδι, χορό, φαγοπότι, κέφι, διασκέδαση! Aπό το πρωί μιλήσαμε για τον εορτασμό των καρναβαλιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, είδαμε φωτογραφίες από παρελάσεις του εξωτερικού,κάναμε μια ιστορική αναφορά στο παρελθόν και στο μασκάρεμα στην αρχαία Ελλάδα και και στα Διονύσια Μυστήρια και στη συνέχεια σε παραδοσιακούς τρόπους μασκαρέματος της χώρας μας, όπως οι ''Μπούλες'', τα  ''Ραγκουσάρια'', οι''Τηγανάδες'', ο ''Βλάχικος Γάμος'', ι ''Κουδουνάδες'' κ.α.λ.
Είδαμε και στον Η.Υ. κάποια βιντεάκια και εξηγήσαμε πώς προέκυψε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, από το κάψιμο του φαγητού από τις νοικοκυρές, και ότι τη γιορτάζουμε πάντα Πέμπτη.
Όπως το προέβλεπε η μέρα ντυθήκαμε κι εμείς μασκαράδες, το κλασικό μας τμήμα έφτιαξε υπέροχες χειροποίητες , πολύχρωμες μάσκες κλόουν που μπορείτε να θαυμάσετε εδώ


και το ολοήμερο τμήμα μας ντύθηκαν άγριοι πειρατές και τσαχπίνες πειρατίνες και μπορείτε να τους θαυμάσετε εδώ



Μιλήσαμε για τα πειράγματα και τα αστεία των μασκαράδων και τραγουδίσαμε και χορέψαμε αστεία καρναβαλικά τραγούδια όπως :''ο Χαραλάμπης'' που το χόρεψαν μόνο κορίτσια



το''Πώς το τρίβουν το πιπέρι'' που το χόρεψαν μόνο αγόρια



το ''Μια γριά μπαμπόγρια'' και το ''Παντρεύουνε τον Κάβουρα'' και γελάσαμε πολύ!!!!

Την επόμενη μέρα αφού συζητήσαμε για το πως τα πέρασαν τα παιδιά και στο σπίτι τους και αν το ''τσίκνισαν'' οικογενειακά,στη συνέχεια διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου και αποφασίσαμε να τη δραματοποιήσουμε. Ριχτήκαμε λοιπόν στη δουλειά και φτιάξαμε μία στολή αρλεκίνου( με μαύρη σακούλα απορριμάτων και χαρτάκια που έβαψαν τα παιδιά) βρήκαμε κι άλλα κατάλληλα αξεσουάρ από το βεστιάριό μας και μοιράσαμε ρόλους.


Είχαμε λοιπόν τους φίλους του Αρλεκίνου που χόρευαν στους δρόμους χαρούμενοι,


τον Αρλεκίνο που τους κοίταζε λυπημένος από το παράθυρό του,


τη μητέρα του που τον λυπήθηκε και είχε την ιδέα να ψάξει στο πατάρι,


τη στολή που έραβε όλη τη νύχτα,


τον Αρλεκίνο που τη φοράει χαρούμενος ,


το χορό στο δρόμο με τους φίλους του


και το τέλος όπου τον έχουν ανακηρύξει βασιλιά τους. Ευτυχισμένο τέλος!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου