Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η Γη μας

 Σήμερα ξεκινήσαμε το νέο μας θέμα, τη Γη μας, τον μικρό μας πλανήτη, και αφού μελετήσαμε πολλά βιβλία επιστημονικά και μίλησαν τα παιδιά για ό,τι ξέρουν για τη Γη μας, είπαμε να δούμε και στην πράξη πως έλκει η Γη τα πράγματα πάνω της.
 Έτσι κάναμε κάποια πειράματα  με μαγνήτη και βέβαια με τη βοήθεια φακού αναπαραστήσαμε την περιφορά της Γης γύρω από τον ¨Ηλιο και την εναλλαγή ημέρας-νύχτας
.


Με κομμάτια μαγνήτη  φτιάξαμε μία σφαίρα για τη Γη, και βάλαμε επάνω σπιτάκια και παιδάκια, καράβια και ψάρια. Όλα στέκονταν όρθια στη θέση τους, όπως και αν γυρνούσαμε την ψεύτικη, μικρή μας Γη.


 Επίσης μερικά μικρούλια μας είχαν μία δυσκολία στο να καταλάβουν ότι η Γη γυρίζει, αφού δεν το αισθάνονται, κι έτσι δοκιμάσαμε και τους δείξαμε το πείραμα με το ποτήρι το νερό, που όταν γυρίζει  δεν χύνεται καθόλου έξω. Πραγματικά εντυπωσιάστηκαν και κατάλαβαν καλύτερα ότι η κίνηση και η περιστροφή είναι αυτό που τα κρατάει όλα στη θέση τους!



Έπειτα για να χαλαρώσουμε και να δούμε λίγο πώς εξηγούσαν τα στοιχεία της φύσης τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι, διαβάσαμε το υπέροχο παραδοσιακό παραμύθι από τη Νιγηρία <<Ο ¨Ηλιος και το Νερό>>, από τη συλλογή της Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου <<Παραμύθια από την Αφρική>>.


Στη συνέχεια το δραματοποιήσαμε και όλα τα παιδιά ήθελαν να παίξουν όλους τους ρόλους!!!


Ακόμη προχθές είχαμε τα γενέθλια του φίλου μας του Μιχάλη που ψυσικά τα γιόρτασε στο σχολείο, και μας δόθηκε ακόμη μία ευκαιρία να φάμε υπέροχη τούρτα,να του ζωγραφίσουμε και να χορέψουμε! Χρόνια σου πολλά Μιχάλη, να σε χαιρόμαστε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου