Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Κατασκευές και πειράματα με αβγά

              Συνεχίζοντας την εξερεύνησή μας στον χώρο των πτηνών και των αυγών,
παίξαμε παιχνίδια μαθηματικών ( κάναμε ταξινομήσεις από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, αντιστοιχίες ένα προς ένα και αραίωση - πύκνωση με σταθερό αριθμό ).




Επίσης κάναμε όμορφα φύλλα εργασίας με χελιδόνια και πελαργούς και τα παιδιά του κλασικού τμήματος έκαναν μόνα τους υπέροχους πελαργούς στο λιβάδι και στη φωλιά τους!
Συγχαρητήρια παιδιά!!! Είναι πανέμορφοι!





Δεν σας είχα δείξει και τι όμορφα που κάναμε τις διαφορές των πτηνών από τα άλλα ζώα , αφού τις βρήκαν μόνα τους τα παιδιά και τις αναλύσαμε καλύτερα και από το βιβλίο της κ. Κλέας που σας είχα δείξει στην προηγούμενη ανάρτηση και εξηγεί και τους λόγους που χρειάζονται τα πουλιά το ράμφος, τα φτερά κ.λ.π.


Ακόμη καθώς τα παιδιά έφεραν διάφορα αβγά, πάπιας, φραγκόκοτας, κότας και ορτυκιού μας δόθηκε μια καλή ευκαιρία να τα συγκρίνουμε και να τα ταξινομήσουμε ανά μέγεθος, να τα αντιστοιχήσουμε με το πουλί που τα κάνει και με το όνομα του κάθε πουλιού ( μαθηματικά και γλώσσα ) και φυσικά συγκρίναμε και ταξινομήσαμε και το περιεχόμενό τους όταν τα σπάσαμε.





Τα παιδιά το καταευχαριστήθηκαν. Είχαμε μαζευτεί και τα δύο τμήματα και παρακολουθούσαν όλα με τρομερό ενδιαφέρον. Το μεγάλο όφελος επίσης ήταν ότι έφτασαν σε αβίαστα συμπεράσματα για την αντιστοιχία πουλιού, αβγού και περιεχομένου και όταν κατόπιν τα ψήσαμε ( για ευκολία δική μας ) ακόμη τα ξεχώριζαν και τα ονομάτιζαν!!!


Βέβαια εννοείται ότι τα δοκιμάσαμε όλα από λίγο και εκτός του ότι ήταν πολύ νόστιμα κατάλαβαν ότι όλα τρώγονται και είναι ίδια!!!
Ευκαιρία ήταν λοιπόν να κάνουμε και ένα φύλλο εργασίας με όσα μάθαμε.


Φυσικά επειδή αυτήν την εβδομάδα θα γιορτάσουμε και την Εργατική Πρωτομαγιά
είδαμε στον υπολογιστή μας και μιλήσαμε για τη γιορτή αυτή της Άνοιξης που τις ρίζες της έχει στην αρχαία Ελλάδα με τα Ανθεστήρια που γίνονταν για να εξυμνήσουν την Άνοιξη και την ευφορία της φύσης και κάναμε αναφορές για άλλα μέρη της Ελλάδας όπου και στις μέρες μας επιβιώνουν έθιμα
με ντύσιμο και στόλισμα παιδιών και αγοριών, αλλά κυρίως κοριτσιών με λουλούδια.
Μίλησαν τα παιδιά για το πως θα περάσουν αυτή τη μέρα με τις οικογένειές τους και εμείς τους αναφέραμε και το άλλο σκέλος της γιορτής, το εργατικό της μήνυμα και τους δείξαμε παλιές φωτογραφίες και αφίσες από τις εξεγέρσεις των εργατών στην Αμερική και μιλήσαμε για τη δουλειά των ανθρώπων παλιότερα και τις διεκδικήσεις τους για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τη μείωση των ωρών και την κατοχύρωση του οχτάωρου.


Τελικά για να τιμήσουμε την Άνοιξη και να στολίσουν το δωμάτιό τους κάνανε από ένα στεφανάκι.
Το κλασικό τμήμα με χαρτάκια από cupcakes και το ολοήμερο με λουλούδια από αβγοθήκες βαμένα.
Τα παιδιά μας δούλεψαν χαρούμενα και ένιωσαν περήφανα με το αποτέλεσμα και χάρηκαν με τα στεφανάκια τους. Ελπίζω να σας αρέσουν και σας και να συμφωνείται πως είναι πολύ χαριτωμένα.






Μπράβο παιδιά και Καλή Πρωτομαγιά!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου