Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Γωνιά του υπολογιστή

Μία από τις σημαντικές "Γωνιές'' στο χώρο του Νηπιαγωγείου είναι αυτή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Καθώς οι νέες τεχνολογίες είναι για τα καλά μες τη ζωή μας και επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας είναι επιτακτική ανάγκη η επαφή των παιδιών με τον 
Η Υ και η απόκτηση κάποιων βασικών -τουλάχιστον-γνώσεων πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Τα περισσότερα παιδιά σήμερα είναι εξοικειωμένα και με το παραπάνω μάλιστα στις νέες τεχνολογίες και θα έλεγε κανείς ότι δεν χρειάζεται επιπλέον επιβάρυνση της ενασχόλησης τους με ηλεκτρονικά και παιχνίδια.


Κι όμως εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η αναγκαιότητα του σχολείου, καθώς στόχος είναι οριοθετήσει με κανόνες την αλόγιστη χρήση του Η Υ και να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν την σωστή και τη λανθασμένη αξιοποίησή του.

Επίσης στόχος του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις δυνατότητες που μας προσφέρει ο Η Υ και να μπορούν να τον χρησιμοποιούν σαν ένα πολυμέσο  για πληροφόρηση, επικοινωνία, μάθηση, δημιουργία κ.λ.π.


Τέλος επίσης σημαντικός είναι ο εξισορροπιστικός ρόλος του σχολείου καθώς θα βοηθήσει παιδιά από μη προνομιούχα περιβάλλοντα να έρθουν σε επαφή με τον Η Υ και να χαρούν την δημιουργικότητα και την μάθηση μέσω αυτού, εδώ στο σχολείο.

Για όλους αυτούς (και άλλους τόσους λόγους), έφτασε η στιγμή να ανοίξουμε στην τάξη μας τον Υπολογιστή μας, και φυσικά καλέσαμε τον πλέον ειδικό πάνω στο αντικείμενο, τον κ. Σάββα τον πατέρα του Βασίλη, που είναι καθηγητής Η Υ.


Έτσι αφού μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την δημιουργία των πρώτων υπολογιστών, στη συνέχεια μας έδειξε τα μέρη του, τα πλήκτρα, και αφού μιλήσαμε για τις δυνατότητές του, επικεντρωθήκαμε φυσικά και για τους κανόνες του υπολογιστή τους οποίους γράψαμε για να τους θυμόμαστε.




Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με ένα από αυτά  που μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή δηλαδή να ζωγραφίσουμε και να εκτυπώσουμε τη ζωγραφιά μας στο χαρτί.






Κι αφού όλα μαζί τα παιδιά έκαναν δύο, τις εκτυπώσαμε και τις στολίσαμε για να τις θυμόμαστε πάντα και να τις χαιρόμαστε.


Στο τέλος ευχαριστήσαμε θερμά τον κ. Σάββα και του προσφέραμε μία καρτούλα που του είχαμε ετοιμάσει με όλη την τάξη μας και τα ονόματά μας για να μας θυμάται. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου