Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μαθαίνω να λέω "ΟΧΙ"

Η θωράκιση των μικρών παιδιών απέναντι στην εκμετάλλευση, τη βία, την κάθε είδους κακοποίηση και  παρενόχληση είναι απαραίτητη. Το σχολείο, σαν ένα μέσο που συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, προσπαθεί να βοηθήσει στην πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, ενεργοποιώντας τη σκέψη και την κρίση των νηπίων και ωθώντας τα να βρίσκουν λύσεις και να επιλύουν προβλήματα.

Με απώτερο στόχο να μιλήσουμε με τα παιδιά σχετικά με τον διαδεδομένο πλέον 
"Κανόνα του εσωρούχου"
ξεκινήσαμε συζητήσεις διερευνώντας τις απόψεις και τις αντιδράσεις των παιδιών απέναντι στους ξένους.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε ότι τα παιδιά στην πλειονότητά τους ήταν επιφυλακτικά και αρνητικά σε "δώρα" από αγνώστους και σε προσκλήσεις τους για βόλτες, κεράσματα κ.λ.π.
Επίσης τα παιδιά συμφωνούσαν ότι πρέπει να τα λένε όλα στους γονείς τους και να μην κρατάνε τίποτε μυστικό!
Από θεωρία τα πήγαμε τέλεια!!!


Για το τέλος αφήσαμε το πιο ευαίσθητο θέμα της "σεξουαλικής παρενόχλησης" διαβάζοντας το βιβλίο: "Η Κίκο και το Χέρι" και σχολιάζοντας
πότε και ποιος μπορεί να μας ζητήσει να κατεβάσουμε το εσώρουχό μας και πότε και ποιος μπορεί να μας αγγίζει κάτω από αυτό.

Τα παιδιά φάνηκαν να καταλαβαίνουν ότι αυτό επιτρέπεται να συμβεί μόνο με κάποια συγκεκριμένα άτομα και κάτω από κάποιες συνθήκες και οτιδήποτε διαφορετικό πρέπει να το λένε στη μαμά και το μπαμπά και να φωνάζουν δυνατά κάποιον μεγάλο.


Είδαμε και το βίντεο με την Κίκο και ελπίζουμε να συμβάλαμε κι εμείς έστω και λίγο στην ευαισθητοποίηση τους.

Δείτε το κι εσείς εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου