Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κάλαντα του Μάρτη - Στοιχεία της φύσης: Φωτιά -Νερό

Το κλασικό τμήμα μας, οι Γλάροι, με αφορμή τον Μάρτη και τα έθιμά του αποφάσισαν να μάθουν τα Χελιδονίσματα και φυσικά ήρθαν να μας τα πουν, στο ολοήμερο τμήμα. Ήταν πολύ καλοί και μεις τους κεράσαμε κι αυτούς μια καραμέλα για να τους γλυκάνουμε.

Μπράβο παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ και του χρόνου!!!


Και συνεχίζοντας και επεκτείνοντας οι Γλάροι το θέμα της παράδοσης και των εθίμων, έμαθαν την παροιμία του Μάρτη: ''Μάρτης είναι, χάδια κάνει, μία κλαίει και μια γελάει'' και έφτιαξαν μια καταπληκτική κατασκευή για το σπίτι τους με τον Μάρτη και να κλαίει και να γελάει.



Ακόμη διάβασαν το παραδοσιακό παραμύθι:'' Η Μηλιά του Βασιλιά'' και είπαν να επεξεργαστούν τα στοιχεία του,δράκο, πηγάδι, βασιλιά κ.λ.π.


Κι εμείς όμως και παροιμίες του Μάρτη είπαμε και για τα έθιμά του μιλήσαμε και τα ζωγράφισαν τα παιδιά.



Ακόμη εμείς στο ολοήμερο καθώς συνεχίζουμε την επεξεργασία των στοιχείων της φύσης αναφερθήκαμε στην ιστορία της φωτιάς και στην εξέλιξή της και στου νερού, κάναμε τον κύκλο του νερού, είδαμε την εξάτμιση με την βοήθεια της κουζίνας μας και φτιάξαμε βροχή και επειδή μιλήσαμε και για τα πηγάδια που έφτιαχναν οι άνθρωποι φτιάξαμε κι εμείς ένα και είδαμε τη λειτουργία του.



Πάντως το πηγάδι μας λειτούργησε τέλεια μέχρι που άρχισε να τρέχει και αναγκαστήκαμε να το μπαντάρουμε γύρω γύρω για να μας αντέξει κι άλλο!!!

Επίσης είπαμε για την ιστορία του νερού και την καταγράψαμε κι αυτή για να την θυμόμαστε και κάναμε μία πολύ ωραία μακέτα με την διαδρομή του ποταμού μέχρι τη θάλασσα και κάναμε και τα χαντάκια που έσκαβαν οι άνθρωποι για να έρθει το νερό μέχρι τα σπίτια τους και επειδή στην πόλη μας έχουμε και τις Καμάρες σαν υδραγωγείο, αναφερθήκαμε και σ' αυτό και τις φτιάξαμε με καλαμάκια!
Ελπίζουμε να βρίσκετε έξυπνη την ιδέα μας.
Πάντως τα παιδιά ενθουσιάστηκαν.




Γύρω γύρω ήταν η θάλασσα και το βουνό που ξεκινούσε το ποτάμι είναι πίσω από τις καμάρες-καλαμάκια. Το χωριό από την άλλη μεριά. Η πλαστελίνη μας είναι η παλιά η μπερδεμένη και δε φαίνονται πολύ καθαρά από μακριά.

Εννοείται βέβαια ότι διαβάσαμε και τον ''Χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λιώσει'' του Μάνου Κοντολέων και είδαμε και βιντεάκια στο διαδύκτιο με τον κύκλο του νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου